Daleč proč od vseh skrbi, na Roblekov dom, naj planinsko kočo 2017

Roblekov dom na Begunjščici, letos okronan za naj planinsko kočo, je kljub nekoliko bolj kislemu vremenu 24. septembra široko in praznično odprl vrata planincem od blizu in daleč, ki cenijo gostoljubje in prijaznost v osrčju gora, kot ju na Robleku ustvarjata oskrbnika Zdenka in Rok Podpečan z ekipo.

Oskrbniška ekipa Roblekovega doma na Begunjščici (foto Manca Čujež)

slovenija_planinari_2017Oskrbniška ekipa Roblekovega doma na Begunjščici je v rumenih majicah in širokih nasmehov na obrazu kot sonce svetila v turoben septembrski dan, ki ni ustavil pisane druščine planincev, ki je dobri dve uri grizli kolena iz Drage ali Završnice, da so prisostvovali praznovanju za naj planinsko kočo 2017. To je v evropskem tednu športa potekalo pod krovom akcije Slovenija planinari, ki spodbuja gibanje in rekreacijo v naravi.

Nekje na Begunjščici, daleč proč od vseh skrbi, je Roblekov dom, naj planinska koča 2017, smo lahko pritrdili sloganu, ki ga je na majice zapisala zmagovalka letošnje poletne akcije Naj planinska koča, ki jo z roko v roki izvajata portal Siol.net in Planinska zveza Slovenije. Med 72 kandidatkami za ta laskavi naslov je tudi letos zmagala koča v upravljanju PD Radovljica, potem ko je lani in leta 2014 slavil "njihov" Valvasorjev dom pod Stolom, leta 2015 pa Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje).

roblekov_dom_naj_planinska_koca_2017_foto_manca_cujez

Na Roblek bom odšel, na naj planinsko kočo 2017 (foto Manca Čujež)

Roblekov dom kraljuje nad Begunjami, domačim krajem Slavka Avsenika, ki se mu je poklonil z zimzeleno skladbo Večer na Robleku, tudi rdečo nitjo nedeljskega praznovanja. Priložnosti primerno je v osrčju Karavank uvodoma zadonela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Darka Petermana, ob kateri so si zbrani, četudi zaviti v oblake, zlahka predstavljali krasen razgled z Robleka, ki se v sončnih dneh razgrne vse do Triglava in Bleda.

Planinsko druščino je najprej pozdravil generalni sekretar PZS Matej Planko, čestital zmagovalnemu domu, ki ga odlikujejo gostoljubje, nasmeh in srčnost, ter PD Radovljica, katerega planinske koče slovijo kot najboljše, se zahvalil mediju Siol.net za skupno akcijo, ki so jo planinci vzeli za svojo, ter zbrane povabil, da glas o Roblekovem domu, prijaznosti in dobrih ljudeh ponesejo čim širše. Da je težko kje lepše, kot na Robleku, je dodal podžupan Občine Radovljica Miran Rems in čestital PD Radovljica, ki z dobrim delom in upravljanjem planinskih koč dokazuje, da se je vredno potruditi, kar opazi in nagradi tudi širša javnost.

naj_planinska_koca_2017_roblekov_dom_plaketa_foto_manca_cujez
Oskrbniški par Roblekovega doma Zdenka in Rok Podpečan s predsednikom PD Radovljica Valentinom Rezarjem, generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom, novinarko Siol.net Alenko Teran Košir in gospodarjem koče Zvonetom Strojem ob podelitvi plakete za naj planinsko kočo 2017 (foto Manca Čujež)

Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar je bil navdušen nad številom planincev, ki so se zbrali na praznovanju, ter priznal, da je bil malce presenečen nad zmago Roblekovega doma, saj se je lani na Valvasorjevem domu pošalil, da se čez leto dni vidimo na Robleku, pa se mu je želja uresničila. Z nasmeškom je dodal, da njihovo društvo upravlja še Pogačnikov dom na Kriških podih. Izpostavil je, naj ploskamo ekipi, saj je tista, ki na Roblekovem domu ustvarja prijaznost, toplino in dobro vzdušje.

Prvi obraz Roblekovega doma sta oskrbnika Zdenka in Rok Podpečan, ki na Begunjščici domujeta že drugo sezono, prej pa sta slabo desetletje dom oskrbovala s konji. Priznanje za naj planinsko kočo je potrditev, da delamo dobro, in se bomo trudili še naprej, je ob prejemu plakete iz rok
novinarke Siol.net Alenke Teran Košir in generalnega sekretarja PZS Mateja Planka žarela Zdenka ter poudarila, da za njima stoji ekipa, brez katere ne bi šlo, prav tako ne brez gospodarja Zvoneta Stroja in predsednika PD.

naj_planinska_koca_2017_roblekov_dom_ekipa_foto_manca_cujez
Ekipa, ki z nasmehom na obrazu narekuje utrip Roblekovega doma na Begunjščici: Edi, gospodar Zvone, oskrbniški par Rok in Zdenka, zadaj Vesna, predsednik PD Radovljica Valentin, Žan, Marjeta in Urša (foto Manca Čujež)

Tudi Tri planike so glasbeno zacvetele nad Begunjami, za prešerno vzdušje je še dolgo v popoldne skrbel Roblek bend, ki so ga priložnostno sestavili pevec Darko, harmonikar Janez, tubist Blaž in kitarist Krištof. Nasmejana četverica je z veselimi napevi odganjala dež, nagrade pa so deževale za vse tiste, ki so se udeležili
delavnic Slovenija planinari, se preizkusili v osnovah orientacije, prvi pomoči v gorah, učenju planinskih vozlov in Spominu s planin. PZS je na dogodku predstavila tudi projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin.

Znani smo po tem, da dobro kuhamo. Sendvič prihranite za pot v dolino - je prebrati v jedilnici Roblekovega doma, zato so ob dobrotah iz kuhinje najbolj priljubljene planinske koče praznovale tudi okušalne brbončice. Roblekov dom vas odslej odprtih vrat pričakuje vsak konec tedna.

Manca Čujež

>>> Fotoreportaža na Siol.net:
Radovljičani "razturajo": njihov planinski dom že drugo leto zapored v vaših očeh najboljši-------------------------
Povezane novice:

Na Roblek bom odšel, na naj planinsko kočo 2017
Roblekov dom na Begunjščici naj planinska koča 2017
Praznovanje v raju pod Stolom, na naj planinski koči 2016
Nasprot' sonca na Planinskem domu na Kumu, naj planinski koči 2015

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta