Za rojstni dan plesala na Krnu

Drugi pogovor o občutkih na več kot 600 kilometrov dolgi vezni transverzali Slovenska planinska pot smo naredili z Barbaro Resnik. Povezano pot preko slovenskih planin, dolin in gora je prehodila v 29. dneh.

Barbara Resnik je SPP prehodila v 29. dneh.

Zakaj ste se ravno letos odločili, da boste prehodili SPP?
Približno 10 let je v meni tlela želja, da pot prehodim v enem kosu. Številna poletja ni bilo pravega časa, želje ali pa vremena. Dve leti nazaj, sem SPP zamenjala s potjo El Camino de Santiago, ravno zaradi vremenskih razmer. Letos je tako posebno leto, da sem si želela k spominom dodati še to pot. Počakala sem na nekaj dni lepega vremena, spakirala in začela hoditi. Bil je ravno pravi čas. 
Kdaj in kaj je bilo na poti najhuje?
Bojim se gorskih neviht. Od Krnskega jezera sem pred napovedanim slabim vremenom na Krn prišla v 1uri in 20 minutah, kar je skoraj polovico hitreje kot je markirano. Nevihto sem prehitela sicer za nekaj ur, ampak že misel nanjo mi je pospešila korak. 

Barbara_Resnik3

Kaj ste jedli za zajtrk?
Pečena jajca, kruh in čokoladni namaz (če je bil na izbiro). 
Koliko denarja sta zapravili na poti?
Nekje med 30 in 40 evrov na dan. Približno 1100€.
Ste imeli ves čas vklopljen telefon?
Tako je, veš čas hoje. Med spanjem sem ga izklopila. 
Ste poslušali glasbo oziroma katero pesem ste si vmes zaželeli in zakaj?
Hodim, ker občudujem naravo. Všeč mi je ptičje petje, zvok vetra, živali. Tudi okolico brez glasbe zaznavamo bolje, zato hodim brez glasbe. 
Ko sem hodila skozi Trnovski gozd, sem si zavrtela radijski program. Nikoli do sedaj nisem imela strahu pred medvedi, tokrat pa je bilo na poti kar nekaj govora o njih in se me je polastil strah in zato tudi večja previdnost. Sicer pa sem ravno v najbolj temnem gozdu ostala brez signala.

Barbara_Resnik2

Kakšna »razodetja« ste doživeli na poti?
Ni bilo ravno razodetij, bolj potrditev, da sem fizično in mentalno močna. Naj omenim, da sem pot prehodila sama. Nikoli nisem podvomila vase, že pred začetkom sem vedela, da zmorem. Sem pa dvomila v vreme, več dni močnega deževja bi me namreč odvrnilo od nadaljevanja. 
Kako in koliko ste dejansko spali na poti?
Spala sem v kočah, ki sem jih nekaj dni v naprej rezervirala. Med 6 in 8 ur. 
Koča, na kateri ste se najbolje počutili?
Teh je bilo zelo veliko. Definitivno pa je bilo to Gomiščkovo zavetišče na Krnu. Takratni "oskrbnici" Barbara in Martina sta me na deževni dan zelo lepo sprejeli. Praznovali smo rojstni dan, peli smo, jedli, občudovali sončni zahod po nevihti in pričakali sončni vzhod prav na vrhu Krna. Ko sem naslednje jutro odhajala od koče, so mi zaigrali na harmoniko, plesala sem. Nepozabno. 
Koliko žuljev ste »sanirali« oziroma »pridelali«?
Enega. 
Česa ne bi več ponovili?
Prav vse bi ponovila še enkrat. 

Barbara_Resnik4
Kateri del oblačila je bil popolnoma odveč?
Kar sem nosila, sem tudi uporabila.
 
Koliko je bil težak nahrbtnik?
Nisem si stehtala nahrbtnika. Znanec na poti je ocenil da 10kg. Meni se je zdelo manj.
Naslednji izziv?
Naslednji izziv bo spontan, kot vsi do sedaj.

Slovenska planinska pot (SPP) je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu.  Za boljši občutek in orientacijo se na pot podajte z vodnikom Slovenska planinska pot, ki so ga napisali prekaljeni pisci gorniške literature Gorazd Gorišek, Mojca Stritar Kučuk in Andraž Poljanec. O priljubljenosti SPP priča podatek, da je bilo prodanih že več kot 100 tisoč Dnevnikov s SPP, v celoti jo je prehodilo 10.522 ljudi.

Preberite še:

Kljub številnim žuljem in želodčnim težavam ne bi ničesar spremenila
Marjan Zupančič ne bo več podiral rekorda SPPja
Slovenska planinska pot | nova zgibanka z napotki v slovenščini in angleščini

 

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta