Naj planinska pot 2020 v varnejši podobi

V novi in varnejši podobi je vrhunec sezone v visokogorju dočakala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših planinskih poti – Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice. Nujno potrebno obnovo so opravili markacisti tehnične ekipe Planinske zveze Slovenije (PZS) in Planinskega društva Ptuj (PD Ptuj). Omenjena pot je letos zmagala na izboru Naj planinska pot 2020, s katerim organizatorji akcije Očistimo naše gore podpirajo delo markacistov za varnejše poti. Sredstva za njeno obnovo je prispevala Zavarovalnica Triglav.

Naj planinska pot 2020 je zadnjo temeljito obnovo doživela pred 25 leti. Zato je ekipa markacistov, ki je poskrbela za letošnjo obnavljanje, opravila zares zahtevno delo. Na več kot treh četrtinah poti so zamenjali ali prenapeli jeklenice, porezali rušje ob poti, očistili traso zapadlega kamenja, odstranili skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestili 44 različnih vrst klinov.

Kot je povedal Jože Rovan, predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov, ki so pot obnavljali, je obnovo spremljalo tudi nestabilno vreme: »Pot čez Plamenice je varovana le na najtežjih delih. Tudi nezavarovani deli so ponekod tako zahtevni, da smo za markaciste, ki so prenašali težke tovore, pot začasno zavarovali s plezalnimi vrvmi. Vzpenjanje in še posebej spuščanje po takšnem svetu zahteva poleg fizičnih sposobnosti tudi veliko mero pozornosti. Letos nam jo je zagodlo tudi vreme. Vstajali smo ob 5. uri in delali do trenutka, ko smo zaradi bližajočih se neviht ocenili, da bi bilo nadaljevati z delom prenevarno. Na sestopu nas je potem po navadi seveda namočil dež

Markacisti_so_kljub_zahtevnemu_terenu_Naj_planinsko_pot__e_obnovili__002_Kljub vremenskim razmeram je tehnična ekipa 7 markacistov PZS pot obnovila še pred vrhuncem sezone v visokogorju. (Foto: Mediaspeed)

Kljub vremenskim razmeram je tehnična ekipa 7 markacistov PZS pot obnovila še pred vrhuncem sezone v visokogorju. Pri tem jim je pomagala tudi helikopterska enota slovenske vojske, ki je na delovišče pripeljala kar tono materiala in opreme. Trije markacisti PD Ptuj, ki sicer skrbi za pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, pa so poskrbeli za ustrezno označevanje poti z markacijami. Obnovo Bambergove poti z Luknje čez Plemenice na Triglav je sicer v sklopu akcije Očistimo naše gore podprla Zavarovalnica Triglav. Ker so oskrbniki poti uspešno kandidirali tudi na razpisu Občine Kranjska Gora, so prejeli sredstva še za obnovo dela poti.

Pot za dobro pripravljene pohodnike

Pot, s katere se odpirajo čudoviti razgledi na Triglavovo severno steno in dolino Trente, največ pohodnikov obišče v visoki planinski sezoni julija in avgusta. Izbirajo jo izkušeni pohodniki, ki so fizično in psihično dobro pripravljeni na njene izzive. Vsem, ki se želijo na Naj planinsko pot 2020 podati še letos, pa v PZS svetujejo, da se doma najprej dobro prepričajo, ali jo zmorejo opraviti in se nanjo ustrezno pripravijo. Poleg načrtovanja poti in ustrezne opreme naj ne pozabijo preveriti še vremenske napovedi.

»Če razmišljate o tem, da bi se podali po Naj planinski poti 2020, svoje sposobnosti najprej preizkusite in dobro izpilite na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, ki ne predstavljajo tako velikega izziva. Pripravite se že doma, pri čemer v nahrbtnik vključite vse potrebno za tak pohod. Pas in samovarovalni komplet ter čelada na glavi so bistveni, da poskrbite za svojo varnost. Zaupajte svojemu občutku. Če dvomite, da boste zmogli naprej, se raje obrnite,« še svetuje Jože Rovan, predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov.

mediaspeed_0447Markacistom se lahko pridružijo prav vsi člani PZS, ki so starejši od 16 let. (Foto: Mediaspeed)

Zmagovalka izbora za promocijo markacistov

Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice si je sredstva za obnovo prislužila z zmago v letošnjem izboru Naj planinska pot, ki so ga organizatorji akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s PZS izpeljali že tretje leto zapored. »V Zavarovalnici Triglav želimo z glasovanjem za Naj planinsko pot širši krog planincev spodbuditi k spoštovanju urejenih in varnih planinskih poti. Pokazali so se tudi rezultati triletnega prizadevanja za pomladitev vrst markacistov, h kateremu smo pristopili skupaj s Planinsko zvezo Slovenije. Tako smo sofinancirali izobraževanje bodočih markacistov, financirali obnove poti in z zgodbami dela markacistov želeli osvetliti zanimive plati tega življenja. V času našega sodelovanja se je za delo markacista na novo odločilo kar 154 oseb, povprečna starost markacistov pa se je znižala za 3 leta,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore.

Predstavniki PZS ob tem sporočajo, da se markacistom lahko pridružijo prav vsi člani njihove zveze, ki so starejši od 16 let. Pri tem morajo opraviti usposabljanje, ki zajema tako teoretični kot praktični del.
mediaspeed_04422,7 km Naj planinske poti 2020 je obnovilo 7 markacistov tehnične ekipe PZS in 3 markacisti PD Ptuj. (Foto: Mediaspeed)

11 presežkov akcije Očistimo naše gore 

• Z obnovo Naj planinske poti 2020 je epilog dobila že 11. sezona akcije Očistimo naše gore.
• 2,7 km Naj planinske poti 2020 je obnovilo 7 markacistov tehnične ekipe PZS in 3 markacisti PD Ptuj.
• Za obnovo so potrebovali 1 tono materiala in opreme, od tega 400 kg jeklenih varoval.
• Pri prenovi so zamenjali in prenapeli 290 m jeklenic, zvrtali 62 lukenj in namestili 44 različnih vrst klinov.
• Na poti so odstranili 2 m2 skal, ki so pot ovirale zaradi podora naravne police.
• Organizatorji akcije so izbor Naj planinska pot letos izvedli že 3. leto zapored.
• Z izborom Naj planinska pot in drugimi aktivnostmi za promocijo markacistov so organizatorji akcije prispevali k zmanjšanju povprečne starosti markacistov za 3 leta - z 59 na 56 let. V tem obdobju se je za opravljanje tečajev za markaciste odločilo 154 oseb.
• Letos je akcija posebno pozornost posvetila tudi požarni varnosti. Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju s PZS z 52 protipožarnimi ampulami namreč opremila kar 152 planinskih koč.
• Da bi posebno pozornost posvetili varnosti v gorah, so organizatorji akcije v sodelovanju z GRZS letos posneli 5 video vsebin za večjo varnost planincev, med drugim tudi Kako plezati po feratah.
• V 11 letih je akcija pridobila skoraj 36.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.
• Od začetka vseslovenske akcije Očistimo naše gore so planinci po oceni pobudnikov v akciji skupaj očistili naravo že za 30 ton smeti.

Objave v medijih:

Ena najlepših, a tudi najzahtevnejših poti na Triglav je spet kot nova #foto -  Siol.net
Obnovljena naj planinska pot - Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice - MMC
Obnova poti na Triglav čez Plemenice - RTV Slo (Slovenska kronika)
Na zahtevno planinsko pot le dobro pripravljeni - Primorske novice
Markacisti so obnovili eno najlepših in najzahtevnejših visokogorskih poti Sloveniji - SN Ekipa
Na Triglav čez Plemenice - Dnevnik
Najlepša pot na Triglav, tudi najtežja - Večer v nedeljo
Markacisti so obnovili eno najlepših in najzahtevnejših visokogorskih poti Sloveniji - Liza Maja
Varnejša naj planinska pot -  Gorenjski glas

 

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta