Akcija Slovenija planinari v letošnjem letu

Akcija Slovenija planinari, v sklopu katere sofinanciramo izvajanje planinskih in plezalnih dogodkov in prireditev, bo potekala tudi v letu 2024.


V okviru vseslovenske akcije Slovenija planinari, so v letu 2023 planinska društva širom Slovenije organizirala različne planinske dejavnosti. Sodelovalo je 60 društev, ki so speljali veliko planinskih pohodov in izletov, zimskih vzponov, kolesarskih tur in organizirane športnoplezalne vadbe za otroke in mladino v športnih dvoranah. Planinska zveza Slovenije je društvom zagotovila financiranje aktivnosti v višini 18 000 EUR, poročilo je uspešno oddalo 55 društev. Strokovno usposobljeni kadri so prenašali znanje, veščine in navade vsem planincem željnih novih izzivov in vedoželjnim obiskovalcem gora, ki si prizadevajo za aktivno preživljanje časa v naravi.

Nekateri dogodki so se odvili tudi v okviru Nacionalnega dneva športa ter Evropskega tedna športa. Številni planinski dogodki po Sloveniji in društva, ki jih organizirajo, potrjujejo, da smo Slovenci športni narod in da so hribi in preživljanje prostega časa v naravi del nacionalne identitete, ki povezuje celotno Slovenijo. V svetu in doma so Slovenci prepoznavni po odnosu do gora in planinskih vrednot, ki jih živijo in gojijo.

Akcije in različni programi rekreacije v obliki planinskih pohodov, taborov, orientacijskih tekmovanj, turnokolesarskih tur, alpinističnih in športnoplezalnih aktivnosti v okviru projekta Slovenija planinari se že izvajajo, Planinska zveza Slovenije pa prav tako tudi letos načrtuje izvedbo skupne akcije Slovenija planinari. Predvidoma aprila bo objavljen razpis za sofinanciranje izvedbe dogodkov s strani Fundacije za šport.

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta