Varno v gore 2019

Kot že vrsto let smo se tudi letos planinska društva iz Šaleške doline in PD Mislinja družno podali v organizacijo akcije Varno v gore, ki smo jo izvedli v sklopu akcij PZS imenovane Slovenija planinari.

Letošnji koordinatorji akcije smo bili planinci PD Mislinja. V soboto, 06.07.2019, smo se podali v Kamniško-Savinjsko Alpe in to na Storžič in njegovo okolico. Organizirali smo štiri različne pohode z različno težavnostjo.

Pohodniki na zelo lahki turi so štartali v kraju Gozd in se preko Velike Poljane spustili do koče na Sv. Lovrencu. Lahka tura je potekala iz kraja Gozd na Kočo na Kriški gori od tu pa na Toslti vrh in nazaj v Gozd. Pohodniki ne zelo zahtvnih turah so se zapeljali do kamnoloma v Grahovšah in se od tu povzpeli do Doma pod Storžičem, ki je bila na žalost zaprta. Skupaj so še hodili do planine Jesenje, kjer so se razdelili. Eni so krenili na vrh Storžiča preko Žrela, drugi pa čez Škarjev rob. Vsi so uspešno osvojili vrh in se preko Bašeljskega prevala spustili do Doma na Kališču od tu pa do koče na Sv. Lovrencu.

Na koči je bila organizirana malica z ričetom in z pijačo. Po okrepčitvi in potešitvi žeje smo se sprehodili še do avtobusov, ki so nas srečno pripeljali domov. Po reakcijah in pripovedovanju pohodnikov je bila akcija uspešna, čeprav je bilo nekaj napak, ki so nastale zaradi zaprtja Doma pod Storžičem in v zvezi s tem so tudi nastali logostični problemi.

Na tem mestu bi se zahvalil vsem vodnikom, ki so pomagali in s tem omogočili varno izvedbo akcije.

Peter Zupanc

Fotografije: Peter Zupanc, Jože Hribar, Janko Ogriz

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta