Znani so nagrajenci fotonatečaja #LjubimGore 2023

Štiričlanska ocenjevalna komisija nagradnega fotonatečaja #LjubimGore, ki ga je z uredništvom Planinskega vestnika in v sodelovanju s podjetjem CEWE organizirala Planinska zveza Slovenije, je imela tudi letos zahtevno nalogo, da je med 114 prejetimi fotografijami izbrala šopek najboljših, ki bodo od 8. decembra 2023 na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Znani so nagrajenci fotonatečaja #LjubimGore 2023

Fotonatečaj #LjubimGore je tudi v svoji sedmi, pravljični izvedbi požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja in doživljanje gora ohranjajo s fotografijami. Na natečaj je prispelo 114 fotografij izpod fotografskega očesa 40 različnih avtorjev. Vsak udeleženec je prejel bon v vrednosti 10 evrov za naročnino na Planinski vestnik, najboljši trije pa še CEWE fotoizdelke.

natecaj_ljubim_gore_2023_komisija_foto_barbara_kelher

Ocenjevalna komisija fotonatečaja #LjubimGore 2023: Nejc Mažgon, Jasna Medar, Hedvika Petkovšek in Emil Pevec (foto Barbara Kelher)

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali predstavnika podjetja CEWE Jasna Medar in Nejc Mažgon, tehnični urednik Planinskega vestnika Emil Pevec in strokovna sodelavka PZS Hedvika Petkovšek, je čakalo skrbno pregledovanje fotografij in tehtanje argumentov, preden so izbrali zmagovalce fotonatečaja.


1. mesto: MIRKO POTOČNIK, Paša z razgledom
Nagrajenec prejme XL CEWE fotoknjigo (trde platnice, fotopapir mat, 26 strani) in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

1-mesto-Mirko-Potocnik_1

Obrazložitev komisije: Avtor fotografije zasanjano zre v spokojnost razgleda, ki ga ob sončnem zahodu z Golice postreže fotografija, ki smo jo izbrali kot najboljšo na fotonatečaju. Živali pa kot da ne opazijo veličine trenutka in se le posvečajo paši. Fotografija izžareva umirjenost, preštevanje ovac, kot da nas povabi v spanec in sanjarjanje. Ob njej začutimo umirjenost, čarobno zasanjanost, domišljijski svet onkraj resničnosti. Avtor je zajel veličino trenutka, ki nas vsakokrat popelje visoko med vršace, na poti do brezskrbnosti.


2. mesto: SANDI BERTONCELJ, Life at the top (Smučanje na strminah)
Nagrajenec prejme fotoplatno 60 x 40 cm in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

2_mesto_Sandi_Bertoncelj

Obrazložitev komisije: Fotografija izžareva strast po raziskovanju divjih, manj obljudenih terenov in užitek ob ustvarjanju novih linij v nedotaknjeno belino snega. Čeprav se nam ob fotografiji kar prebudi adrenalin, od kod je smučar prišel, kam bo zapeljal naprej, kajti varnega pristanka fotografija ne zajame. Hkrati pa začutimo brezpogojno zaupanje, drznost in suvereno zlitje s terenom. Struktura snega, igra svetlobe in senc na eni strani ter kontrast spokojne modrine neba na drugi. Preprost kader, ki ponudi veliko zgodb. Sandi je stari znanec naših fotonatečajev in moramo priznati, da nas vsakič preseneti.


3. mesto: JERNEJ RODIČ, Pohodnik. Pod vrhom Stola, s katerega se odpira širen razgled na vrhove Karavank.
Nagrajenec prejme A3 stenski koledar in naročnino na revijo Planinski vestnik za leto 2024.

3_mesto_Jernej_Rodic

Obrazložitev komisije: Pohodnik v gibanju, tik pod vrhom Stola, s katerega se odpira širen pogled na vrhove Karavank. Silhuete vrhov, ki v tonskem varieteju spominjajo na slikarski izdelek krajinarja, delujejo, kot da gledamo oljno sliko, ne fotografije. Kombinacija z izostrenim vrhom, ki je nežno zmehčan tako s podrastjem kot z barvo. Brez pohodnika bi bila fotografija videti kot nostalgično sanjarjanje o vrhovih, z njim pa nam približa dostopnost višav.


Nagrajene fotografije bodo objavljene v novembrski številki Planinskega vestnika. Ocenjevalna komisija je izbrala še deset fotografij, avtorji katerih so Mirko Potočnik, Jernej Rodič, Ana Špehonja, Franci Horvat, Matej Mlakar, Matevž Lavrič, Ožbe Marolt, Žanet Gradišnik in Žiga Čamernik

Trinajst izbranih fotografij bo na ogled v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Odprtje razstave s podelitvijo nagrad fotografom bo 8. decembra 2023. Vljudno vabljeni!

pzs_fotonatecaj_2019_logotipi

Fotogalerija

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta