Letni programi skupin starejših planincev

Slovenija planinari posebno pozornost posveča programu Planinstvo za tretje življenjsko obdobje, ki izvaja planinske aktivnosti posvečene starejši populaciji, saj je prav planinarjenje ena izmed najbolj priljubljenih športov med starejšimi.

Letni programi skupin starejših planincev. Foto: Matej Ogorevc


Delež starejših članov v Planinski zvezi Slovenije, v skladu s splošnimi trendi, konstantno raste. Po Sloveniji so vzpostavljene skupine starejših, ki izvajajo redne pohode in srečanja na tedenski ravni. Nekatera društva so še posebej aktivna na področju
organizacije planinskih pohodov, ki so namenjeni mlajšim in starejšim upokojencem.

Društva, ki redno organizirajo pohode za skupine starejših ljubiteljev hribov in planin, pozivamo, da še naprej v skladu s svojim programom redno organizirajo pohode, saj se bo tudi letos v okviru razpisa Slovenija planinari posebno pozornost namenilo prav tem skupinam. Skupine penzionistov bodo v okviru razpisa Slovenija planinari iz strani Fundacije za šport sofinancirane ločeno. Pogoj za sofinanciranje bo izvedba 30 izletov čez celo leto s stalno skupino udeležencev pod strokovnim vodstvom planinskih vodnikov. Razpis bo objavljen istočasno z razpisom Slovenija planinari, predvidoma v začetku aprila. Na ta način želimo še dodatno podpreti starostnike, da jesen življenja preživljajo kvalitetno, saj so pohodi in aktivno preživljanje časa na svežem zraku izjemnega pomena za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja.

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta