Akcija planinskih društev Šaleške doline Varno v gore 2018

Planinska društva iz Šaleške doline vsako leto tradicionalno pripravimo akcijo Varno v gore. Letos smo se planinci iz planinskih društev Škale-Hrastovec, Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Vinska gora in Mislinja prvo soboto v juliju podali v vzhodni del Kamniško-Savinjskih Alp, na mogočno Raduho. Glavni namen akcije je poleg spoznavanja osnov varnega obiskovanja gora tudi druženje planincev.

Gneča šaleških planincev na vrhu Raduhe. Foto: arhiv PD Škale - Hrastovec

Tokrat je koordinacijo akcije Varno v gore 2018 izpeljalo Planinsko društvo Škale - Hrastovec. Akcija je bila odlično obiskana - do izhodišč smo se odpravili kar s štirimi avtobusi. Dogodek je za planince zelo zanimiv in privlačen, saj je organiziranih več tur različnih težavnosti.

Lahka tura je potekala iz Planine Vodole na Lanež in naprej proti Koči na Loki. Tisti z boljšo kondicijo so se podali na zahtevno turo, ki je krožno vodila iz Planina Vodole proti Koči na Loki, nato preko Durc na vrh Velike Raduhe in nazaj mimo Planine Arta proti Koči na Loki. Za adrenalina željne pohodnike pa sta bili organizirani še dve zelo zahtevni turi, in sicer je prva vodila od Bukovnika proti Koči na Grohotu ter po zavarovani poti na vrh Velike Raduhe in nazaj preko Durc do Bukovnika. Planinci druge zelo zahtevne ture so se po Hojnikovi poti podali na Lanež.

Vreme nam je bilo zelo naklonjeno. Vse ture so bile izvedene v celoti in brez nesreč. Za varnost planincev je skrbelo kar 18 vodnikov PZS iz vseh sodelujočih planinskih društev.

slovenija_planinari_pzs_pd_skale_hrastovec_2018_foto_arhiv_pd_skale__1_

Po končanih pohodih smo se družili na Turistični kmetiji Zgornji Zavratnik, kjer smo se okrepčali in si izmenjali vtise s poti. Ob odhodu smo si zaželeli še veliko prijetnih trenutkov v planinah in si obljubili, da se naslednje leto ponovno srečamo na akciji Varno v gore 2019.

Primož Rotovnik

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta