Vrata/Peričnik 2019 | Brezplačno parkiraj in uporabi avtobus

V okviru aktivnosti spodbujanja trajnostne mobilnosti in umirjanja prometa v dolini Vrata bodo tudi letos avgusta organizirani brezplačni avtobusni prevozi ob koncih tedna na relaciji Mojstrana-Vrata. Odgovorni turizem je zdaj priložnost naših generacij, zato vam priporočamo, da pustite svoje vozilo na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite peš, s kolesom ali brezplačnim javnim prevozom.

Vrata/Peričnik 2019 | Brezplačno parkiraj in se pelji

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Občina Kranjska Gora si skupaj s partnerji, tudi Planinsko zvezo Slovenije, prizadeva trajnostno urediti promet v dolini Vrata. Interes tako naravovarstvenikov kot turističnih delavcev in drugih deležnikov je, da se v Vratih pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Cilj brezplačnih javnih prevozov je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo. Ustvarjamo novo trajnostno prihodnost zelenega turizma kot priložnost ohranitve kulturnih in naravnih vrednot tega krhkega okolja, kjer so naši predniki več stoletij ohranjali ravnovesje med biotsko pestrostjo in načinom življenja. Odgovorni turizem je zdaj priložnost naših generacij.

Uživajte v skrbno varovani naravni in kulturni krajini. Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza. Zato vam priporočamo, da 10.-11., 15.-18. in 24.-25. avgusta 2019 pustite svoje vozilo na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite
  • peš,
  • s kolesom,
  • z brezplačnim javnim prevozom.

promocijska zgibanka z informacijami, zemljevidom in voznim redom

Varujmo naravo in biotsko raznolikost doline Vrata. Zmanjšujmo motorni promet v alpskih dolinah in zaradi boljše izkušnje obiska doline uporabimo javni prevoz.

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta