VIDEO: Slovenska bakla osvojila Triglav

Minuli konec tedna v Julijcih alpinistom vremensko sicer ni bil najbolj prizanesljiv, a je šesterica gorskih reševalcev iz društev GRS iz Zgornjesavske doline vseeno brez težav z derezami in smučmi osvojila Triglav in tako na dolgo pot po Sloveniji simbolno pospremila Slovensko baklo, znanilko prihajajočih olimpijskih iger v Tokiu.

Foto: Peter Vrčkovnik

Od 3.maja, ko bo v Posočju uradni začetek poti bakle do slavnostne otvoritve olimpijskih iger 23. julija, bo plamenica, ki simbolizira tako Triglav kot jekleno voljo naših vrhunskih športnikov, v 81 dneh obiskala vseh 212 slovenskih občin.

bakla_triglavFoto: Peter Vrčkovnik

Aljažev stolp je eden najprepoznavnejših simbolov slovenstva. Leta 1895 ga je Jakob Aljaž s kolegi postavil na vrh 2864 metrov visokega Triglava, le leto dni kasneje pa so bile v Atenah prve olimpijske igre moderne dobe. V 125-letni zgodovini olimpizma in Aljaževega stolpa se je slovenska bakla ob pogumnem vzponu gorenjskih gorskih reševalcev tako prvič pojavila na našem očaku.

Ekipo na vrhu so sestavljali nekdanji smučarski skakalec in olimpijec Rajko Lotrič, udeleženec zimskih OI v Calgaryju 1988, ter Franci Teraž, Sebastjan Šila, Florjan Erlah, Tomaž Jelenko in snemalec Peter Vrčkovnik, v dolini pa je za logistiko skrbel predsednik GRS Mojstrana Jože Martelak

bakla_triglav_2
Foto: Peter Vrčkovnik

Gorenjski gorski reševalci so jo po spustu v dolino Vrat predali olimpijki Alenki Dovžan, domačinki iz Mojstrane. Dovžanova, bronasta z olimpijskih iger v Lillehammerju 1994 v alpski kombinaciji, je baklo v spremstvu policije in alpinistov ponesla od Slovenskega planinskega muzeja do Trga olimpijcev v Mojstrani. Bakla se je nato odpravila proti Primorski, kjer bo danes, 3. maja, v Bovcu uradni začetek poti po Sloveniji.

Nosilec projekta

Projekt sofinancirata


Partnerji projekta